TESTUL 1 - Răspunsuri
1. De exemplu: interiorul este o combinatie de elemente „orasenesti", indicând bunastare (casa avea trei odai mari, spre deosebire de a Morometilor, care avea doua; paturi de fier cu tablii; o masina de cusut Singer), dar si orgoliu de oameni „ajunsi" (fotografii în rame cu Balosu si Aristita la cununie; Victor militar, fotografiat în cu lori, cu gradul de sergent), si taranesti (pe jos era asternut un covor de cârpe). O nota aparte pare a face Polina, judecând dupa fotografia care o înfatiseaza sin gura, sfioasa si parca straina de ea însasi, cu mâna pe un taburet (explicatie logica, text coerent, încadrare în numarul de rânduri, norme ortografice si de punctuatie res pectate — 4 p.; explicatie logica, încadrare în numarul de rânduri, ezitari în ceea ce priveste redactarea si o eroare ortografica sau de punctuatie — 2 p.; explicatie în sen sul sugestiilor oferite, neîncadrare în numarul de rânduri, ezitari în ceea ce priveste redactarea, maximum doua erori ortografice si I sau de punctuatie — 1 p.): 4 p.
2. De exemplu: atât îmbracamintea, care o imita în mod caraghios pe cea a ora senilor (avea pantaloni de „piele de drac", bufanti, si ghete galbene cu ciorapi vargati trasi pe pulpa), cât si felul de a vorbi (nu obisnuiesc tuica dimineata; asta devine dupa facultati) indica un ins orgolios si marginit totodata. De remarcat si foto grafia înfatisându-1 militar, singura în culori, din camera si, de asemenea, com entariul naratorului; Era un flacau nu prea voinic, dar se purta ca si când ar fi fost. Este evident ca se crede altfel decât ceilalti, mai ales ca în armata avansa se pâna la gradul de sergent si o vreme fusese voiajor comercial (explicatie lo gica, text coerent, încadrare în numarul de rânduri, norme ortografice si de punctua tie respectate — 4p. ; explicatie logica, încadrare în numarul de rânduri, ezitari în ceea ce priveste redactarea si o eroare ortografica sau de punctuatie — 2 p.; explicatie în sen sul sugestiilor oferite, neîncadrare în numarul de rânduri, ezitari în ceea ce priveste re dactarea, maximum doua erori ortografice si / sau de punctuatie — 1 p.): 4 p.
3. (nu) obisnuiesc, (asta devine dupa) facultati: (2 + 2) 4 p.
4. De exemplu: De ce, Victore, ai stomahul deranjat?; Noi obisnuim!: 4 p.
5. Indiferent de replica aleasa, este util a avea în vedere cele doua comentarii ale naratorului: întreba Moromete cu seriozitate; spuse Moromete putin absent, rotun jind si spalând cuvintele întocmai ca feciorul lui Balosu (explicatie logica, text coerent, încadrare în numarul de rânduri, norme ortografice si de punctuatie respectate — 4 p.; explicatie logica, încadrare în numarul de rânduri, ezitari în ceea ce priveste redactarea si o eroare ortografica sau de punctuatie — 2 p.; explicatie în sensul su gestiilor oferite, neîncadrare în numarul de rânduri, ezitari în ceea ce priveste redac tarea, maximum doua erori ortografice si / sau de punctuatie — 1 p.): 4 p.
6. Sublinierea celor patru cuvinte / structuri (verbe de opinie: a crede, a conside ra, a presupune etc; adverbe / locutiuni adverbiale de mod folosite ca indici ai subiectivitatii evaluative: probabil, posibil, desigur, fara îndoiala, cu siguranta etc; conjunctii / locutiuni conjunctionale cu rol argumentativ, folosite mai ales pentru exprimarea raporturilor de tip cauzal, consecutiv, final, conclusiv etc: deoa rece, din cauza ca, încât, ca sa, asadar etc): (1+1+1+1) 4 p.
7. Realizarea rezumatului {prezentarea secventelor în ordinea logicii textului si rela tarea la persoana a III-a, fara cuvinte si expresii din limbajul curent, fara citate si fara figuri de stil sau descrieri, transformarea dialogului în vorbire, respectarea normelor ortografice si de punctuatie, încadrarea în numarul de cuvinte — 4 p.; respectarea par tiala a cerintelor specifice realizarii rezumatului, respectarea normelor ortografice si de punctuatie, depasirea numarului de cuvinte — 2 p. respectarea partiala a cerintelor specifice realizarii rezumatului, depasirea numarului de cuvinte, o eroare ortogra fica sau de punctuatie — 1 p.): 4 p.
8. De exemplu: a face (ceva) pe pielea altuia, a i se face pielea gaina, a-i face pie lea toba, (a fi) numai piele(a) si os(ul), gros la piele, a-i intra (pe) sub piele (cui va), a scoate sapte piei (de pe cineva), a-si pune pielea pe bat, a-si vinde scump pielea, a nu-si mai încapea în piele etc. (1+1+1+1)4p.
9. Sunt unii oameni carora le place sa aiba mintea tulburata: (2+2) 4 p.
10. colocvial, oral, popular: (2+2) 4 p.