TESTUL 5 - Răspunsuri
1. Numele personajelor masculine din fragmentul dat sunt: Ilie Moromete, Paraschiv, Nila si Achim.
2. „a se face frate cu dracul", „frate de cruce".
3. Hotarârea fratilor îl îndârji, el voind sa le demonstreze ca nu toti fiii tatalui sunt si fratii lui.
4. „fratii", „tatal", „copiii", „nevasta".
5. Perspectiva narativa din fragmentul prezentat este specifica romanului traditional. Naratorul îsi asuma o perspectiva detasata în raport cu eveni mentele prezentate. Naratorul omniprezent si omniscient se plaseaza în unghiurile cele mai semnificative, surprinzând prin selectie momentele pe care le considera reprezentative pentru caracterizarea personajelor si evo lutia acestora. Vocea auctoriala îsi pastreaza dreptul de proprietate asupra limbajului, naratiunea realizându-se la persoana a III-a.
6. Textul introduce lectorul în viata familiei Moromete, o familie de tarani arhaica, patriarhala, dominata de figura autoritara a tatalui, cel care ar trebui sa fie etalon de ordine si echilibru. Structura acestei familii nume roase va genera conflicte puternice, de nerezolvat. Armonia familiala dispare din cauza conflictelor ce izbucnesc pe de o parte între copiii din prima casatorie (Paraschiv, Achim si Nila) si tatal lor, iar pe de alta parte între acestia si fratii lor vitregi. Mobilul conflictului îl reprezinta moste nirea lui Ilie, pe care acesta ar dori sa o lase fiilor din a doua casatorie. Actiunea pare justificata, caci o parte din avere apartinuse sotiei lui Ilie Moromete.
7. Sintagma „pe vremea aceea" intra într-un joc al indicilor temporali, punând în evidenta doua planuri narative si doua ipostaze ale conflictului din familia Moromete: vechiul conflict ce a culminat cu bataia fiilor si cu plecarea lor de acasa si noul conflict determinat de stabilirea mostenirii. Sintagma are si rolul unui rapel narativ care subliniaza faptul ca trecerea timpului nu a atenuat conflictul, ci 1-a amplificat.
8. Fragmentul prezinta lumea satului românesc si problema taraneasca, pro blema sociala si istorica urmarind relatia dintre taran si pamânt. Prezentarea acestui raport se face într-o maniera obiectiva, prin naratiunea la persoana a III-a conturându-se o lume de o veridicitate complexa, o imitatie perfecta a lumii reale.
9. Ilie Moromete se defineste în primul rând prin intermediul familiei din care face parte. Firea lui autoritara, inflexibila adânceste prapastia dintre el si fiii din prima casatorie. Nu accepta opozitia acestora atunci când se simt amenintati în ceea ce priveste drepturile de mostenire. Plecarea lor îl întareste si îl întarâta, totodata. Un moment esential în evolutia perso najului îl reprezinta mostenirea sotiei sale, mostenire care, administrata abil, sporeste averea familiei. Succesul tatalui îi uimeste pe fiii ratacitori si acestia se întorc în sat. Timpul nu a vindecat însa vechile rani, în loc sa se aplaneze, conflictul reizbucneste cu mai mare intensitate.
10. Titlul Povestea unei calatorii poate avea o dubla semnificatie: Pe de o parte, el sugereaza un drum spre capatuire, un drum al evadarii din lumea satului traditional, dar si al reîntoarcerii într-o încercare esuata de a reface legatura cu obârsiile (tatal, familia, satul). Pe de alta parte, titlul surprinde drumul vietii lui Ilie Moromete, viata marcata de permanente conflicte cu fiii sai.