TESTUL 3 - Răspunsuri
1. Personajele care iau parte la actiune sunt: Paraschiv, sora lui vitrega, mama vitrega si Ilie.
2. „vorbi femeia încet", „raspunse Paraschiv".
3. Tu, ca director, vei sti cum e sa nu fii acceptat (drept) colaborator la acest proiect al Bancii Mondiale.
4. Personajul figurant al fragmentului este Ilie, fratele mai mic al lui Paraschiv.
5. Paraschiv „atenteaza" la continutul lazii de zestre a surorii sale vitrege. Potrivit obiceiurilor populare, singurele persoane care au dreptul de a o folosi sunt femeile casei, orice interventie care vine chiar din interiorul familiei este admonestata, chiar pedepsita. Paraschiv cunoaste cu siguranta acest obicei si totusi deschide lada, ceea ce creeaza o situatie disperata. Femeile intervin prompt, caci lada cu zestre e considerata tabu. Paraschiv declanseaza tensiunea si o accentueaza prin curiozitatea venita mai ales din partea unui frate vitreg care poate suspecta o „coalitie" feminina.
6. Verosimilitatea actiunii, impresia de real lasata de similitudinile cu viata cotidiana în spatiul rural, personajele sunt particularizate prin gesturi etc.
7. Comentariul auctorial are rolul de a completa discursul personajului. Comparatia pe care o utilizeaza naratorul e menita sa excluda subiectivitatea si sa creeze în imaginatia lectorului proiectia sentimentului materializat în reactie al femeii, si anume uimirea, stupefierea. În momentul în care femeia realizeaza ce face si, mai ales, de ce face Paraschiv gestul de a patrunde intimitatea femeilor, ea realizeaza, de fapt, atitudinea si sentimentele acestuia în ceea ce le priveste: nepasare, indiferenta, culminând cu sentimentul urii datorate „violentarii" fizice, manifestare a unei stari patologice.
8. Reactiile partii feminine sunt diferite: femeia matura, mama, ramâne fizic pasiva, nu are reactii instinctuale acute, fiind constienta de superioritatea fizica a fiului ei vitreg. Ea e „doar" „îngrozita", „uimita", ametita, nu-i vine sa creada ca s-a ajuns acolo si prima sa afirmatie tradeaza o descoperire: „Ma, esti nebun", dupa care trimite fata dupa cel ce ar trebui sa restabileasca echilibrul: „Du-te, fa si cheama-l pe tat-tu! Du-te!" Pe de alta parte, fata, tânara si apriga, sare sa-si apere bunul ei, dar spontaneitatea ei este anulata cu o palma, semn al suprematiei masculine. Impulsivitatea ei e oprita, iar fata cauta sprijin din partea mamei.
9. Conflictul declansat de Paraschiv tradeaza planurile acestuia si ale tatalui sau în ceea ce priveste mama vitrega, respectiv sotia. Ea realizeaza ca barbatul sau nu e impartial în sentimentele sale pentru copii si ca prin cipala sa preocupare sunt baietii din prima casnicie. Monologul interior al femeii tradeaza gândurile sale, framântarea sa launtrica, descoperirea factorilor unei noi probleme ce acutizeaza statutul ei incert de mama de familie mixta si, mai ales, îngrijorarea în ceea ce priveste deznodamântul problemei: „Astia doi m-ar arunca afara, daca el ar muri". Gândurile o îngrozesc, mai ales fiindca descopera adevarata relatie dintre ea si sotul ei. Faptul marunt al deschiderii unei lazi, fie ea si de zestre, îi reveleaza femeii adevaratul ei statut.
10. „Ei erau baietii lui, la care tinuse totdeauna mai mult decât la ea si la fata, care era si ea a lui, «Astia doi m-ar arunca afara, daca el ar muri...»"